Haberler

GADEM Sınırları Aşıyor


Bursa Büyüşehir Beleddiyesi tarafından açılan Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) Alkol ve madde bağımlılığı ile mücadelede yaptığı çalışmalarla bağımlılık alanında uğraş veren uluslararası vakıfların dikkatini çekmeye başladı.

BURSA – Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Gençlik ve Aile Destek Merkezi (GADEM) alkol ve madde bağımlılığı ile mücadelede yaptığı çalışmalarla bağımlılık alanında uğraş veren Uluslararası vakıfların dikkatini çekmeye başladı.

GADEM Amerika Birleşik Devletlerinde ex-users tarafından kurulan C4 Recovery Solutions Vakfı’nın Türkiye temsilcisi ve operasyon yöneticisi ayrıca İstanbul Toplumsal Gelişim Derneği Başkanı Çiğdem Sönmez ve ekibi tarafından ziyaret edildi. Ziyarette hazır bulunan GADEM sorumlusu sosyolog Gökhan Öztürk ve merkez çalışanları, yürüttükleri çalışmalar hattında ziyaretçilere bilgi verdi. İstanbul’da Beylikdüzü ve Avcılar Belediyesi tarafından açılan merkezlere danışmanlık hizmeti sağladıklarını ve verilen hizmetin standart ve kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Çiğdem Sönmez; GADEM’in çok fazla bir geçmişi olmamasına rağmen kurumlar arası iletişimdeki etkin rolü ve Bütünşehir sisteminin bütün Türkiye’ye örnek olması gerektiğini belirtti.

C4 Recovery Splutiıns tarafından bağımlılık alanında çalışan uzmanlara yönelik sundukları imkanları sıralayan Çiğdem Sönmez; özellikle uzmanların yabancı dil eğitimi almalarını sağlayarak uluslararası çalışmaların takibini, bağımlılıkta süpervision desteğini alanında uzman akademisyenlerden almaları ve düzenli olarak uyguladıkları eğitim programlarına katılımın bu alanda çalışanlar için önemli olduğunu vurguladı.

BURSA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

https://www.skb.gov.tr/gadem-sinirlari-asiyor/ 


Yaşayanın Dilinden Kanser

“Yaşayanın Dilinden Kanser” Konulu Seminerde Duygu Dolu Anlar

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda Tuzluca Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü bünyesinde faaliyetlerini yürüten Sosyal Hizmetler Topluluğu ile Kansere Gülümse Derneği tarafından “Yaşayanın Dilinden Kanser” konulu seminer düzenlendi.

Seminere, Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık Bölümü Öğretim Görevlisi Kamil ATEŞ ve Kansere Gülümse Derneği’nin Iğdır İl Temsilcisi Bilge Hatun Oğan konuşmacı olarak katıldı.

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleşen seminere, çeşitli kamu-kurum ve kuruluşlardan katılımcılar, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve personelleri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar oldukça yoğun ilgi gösterdi.

Sosyal Hizmetler Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Kamil Ateş, Sosyal Hizmetler Topluluğunun amaçlarından ve düzenlenen faaliyetlerden söz ederek konuşmasına başladı. Daha sonra kanser ile ilgili psikolojik sürece değinen Ateş, “Kendi kendinizin bekçisi olun. Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır.” dedi.

Ateş’in ardından konuşan kanser hastası Bilge Hatun Oğan, kendi yaşamından anekdotlar sunarak kanserle nasıl mücadele ettiğini anlattı. Bu hastalığın yaşayanın dilinden ve doğrudan dinlenilmesi bireyde yansımalarının daha etkili olduğunu belirtti.

Oğan, “Hasta olduğumu anladığım ilk anda çok karmaşık duygular içinde olduğumu hissettim. Daha sonra hastalığı kabullendim ve tevekkül etmeye başladım. Teslimiyet ve tevekkülden başka yapacak bir şey yoktu. Ne zaman ki tam teslim oldum, o zaman rahatladığımı hissettim. Asla isyan etmedim. Ve tedavi olmak için kanalize oldum. Kanser tedavisinde ailemden, çevremden çok destek gördüm. Çünkü tek başıma götürebilecek bir süreçte değildim. Her gördüğüm sevgiyle şifa buldum. Bu yüzden toplumun bu tür hastaları sahiplenmesi ve ötekileştirmemesi gerekir. Her ne olursa olsun mücadele azmimde vazgeçmedim, Özellikle evli çiftlerin birbirine ahde vefa göstermesi ve bu tür hastalıklarla mücadelede birlikte olması gerekir.” dedi.

Son olarak, Oğan kendine şu sloganları rehber tuttuğunu belirtti: “Kanserden Korkma, Rutin Kontrollerini Yaptır, Her Zaman Umutlu Ol, Bilinçlen, Bilinçlendir”.

Daha sonra birçok kanser türü ile ağır şartlarda mücadele eden ve Kansere Gülümse Derneği üyesi olan Ayten Çetinyol, söz alarak kendi yaşamından kesitleri, dinleyicilere aktardı. Çetinyol, birçok kanser türü ile mücadele ettiğini, hala da mücadelesinin devam ettiğini, doktorların bile kendisinden ümidi kestiğini ancak kendisinin asla yaşamaktan vazgeçmeyeceğini, ifade etti.

Seminerde dinleyicilerin, özellikle kanser tecrübesi yaşayan iki konuşmacının anlattığı duygu dolu anekdotlardan etkilendikleri görüldü. Öte yandan her iki konuşmacının hastalık karşısındaki güçlü duruşları, moralleri ve motivasyonları dinleyiciler tarafından alkışlandı.

Seminer sonunda Tuzluca Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fikret Türkan tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

 https://www.igdirdogusgazetesi.com/haber/1465/17/yasayanin-dilinden-kanser-konulu-seminerde-duygu-dolu-anlaryok 

https://www.haberler.com/guncel/igdir-da-yasayanin-dilinden-kanser-konulu-seminer-10644863-haberi/ 

https://yesiligdir.com/haber/detay/21806 

https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/igdir/igdirda-yasayanin-dilinden-kanser-konulu-seminer-12650627